fredag 15 december 2017

I Want You Back

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Jacob Whittaker
Vi på #Discofredag fortsätter vår utflykt till 1980-talet med ännu en fantastisk låt!

Året var 1988 och tre tjejer i gruppen Bananarama släpper sin fjärde singel från deras fjärde album WOW!
Detta är både höjdpunkten och den definitiva krisen. Siobhan Fahey har bestämt sig för att lämna gruppen. De har hållit ihop sedan det tidiga 1980-talet. Upplevt skapandet av fyra album och resan från punk till välpolerad dansmusik. Det kanske är svårt att höra men rötterna finns i punken. Två av tjejerna (Sara Dallin och Keren Woodward) växte upp i Bristol där de gick i samma flickskola. Den tredje (Siobhan Fahey) mötte de när de studerade modejournalistik i London i slutet av 1970-talet.

Tjejerna rörde sig i punkkretsar och var kända för att dyka upp som spontana körtjejer till band som Iggy Pop, The Jam, Department och The Nipple Erectors.

När vi glider över i 1980-tal så bor tjejerna ovanför en replokal som används av tidigare medlemmar i Sex Pistols. Dessa hjälpte tjejerna med att spela in sin första demo. Malcolm McLaren försökte övertala tjejerna att ta in honom som manager men de nobbade. Ja ni fattar Bananarama ÄR punk!

Demon skickades till Decca och resultatet blev kontrakt. De är framgångsrika från första början och med varje album växer deras popularitet.

När de får en megahit med Venus har de nått högsta ligan och när det fjärde albumet skall spelas in så är det demonproducenterna och hitmakarna Stock, Aitken & Waterman som skriver och producerar. Resultatet är självklart fantastiskt. Men....

The room has suddenly grown cold 
And outside in the street it's raining 
You packed your bags and said goodbye 
You took my heart without explaining

Där någonstans har de också kommit väldigt, väldigt långt från punkrötterna. Det blir för mycket för Siobhan Fahey som vid den här tiden har gått och gift sig med Dave Stewart (ja han i Eurytmics). Man pratar som vanligt om "musical differences" men det är så klart bara en del av sanningen. De andra två hade helt enkelt slutat fråga om Siobhan ville följa med till puben.

Keren och Sara var mycket goda vänner med George Michael och de spenderade mycket tid tillsammans med honom. Som ett resultat av detta bar sig inte bättre än att Keren och Andrew Ridgeley fattade tycke för varandra. De lever fortfarande tillsammans. 

Bananarama är för övrigt enligt Guinness rekordbok den tjejgrupp som har haft flest låtar på hitlistorna genom tiderna.

Dagens låt är en riktig danshöjdare. När det nu lackar mot jul så passar låten ännu bättre än vanligt då den är fullmatad med klockspel som gör att vi så sakteliga kan vänja oss innan vi nästa vecka fullkomligt frossar loss med klockspel och bjällror.

Det är äntligen #Discofredag mina vänner!



Inga kommentarer: