fredag 18 augusti 2017

Gigi in Paradisco



Dalida är en stjärna av samma kaliber med Madonna eller Michael Jackson. Men kanske inte här och nu.
Men i länder som Frankrike, Italien och inte minst i Egypten. Där är hon helt i nivå med andra internationella artister.  Eller nej där ljög jag. Där har hon en helt egen nivå. Där är hon störst.
Om Dalida hade haft en konsert i Paris idag hade Madonna kunnat agera förband. Så stor är hon och så stor var hon. Den franska tidningen Le Monde gjorde i samarbete med det franska uppslagsverket Encyclopædia Universalis en undersökning om vilka personer som haft störst inflytande på det franska samhället. På första plats kom Général de Gaulle. På andra plats kom Dalida....

Under sin karriär som spänner över fyra årtionden säljer hon 170 millioner skivor. Fler än 70 guldskivor. Dessutom platina och diamant.

Musikaliskt täcker hon allt från chanson till arabiskt och (wait for it) Disco.

Gigi visita toutes les planètes  
Fît de Vénus sa discothèque 
Prît les étoiles comme projecteurs 
Chaque soir see'était le malheur 
Gigi, il chante il danse jusqu'au matin 
Do disco à ses vieux refrains 
Il est enfin devenu star 
Il nous attends tous les soirs 
Gigi in Paradisco  
Gigi in Paradisco 

Tänk så dålig koll vi har. Det finns artister som är gudar i länder bara en timme med flyg bort som vi inte har en aning om.

Om karriären var bara solsken så var privatlivet desto mera sorgligt. Dalida lämnade jordelivet 1987. Hon lämnade följande meddelande "La vie m'est insupportable... Pardonnez-moi." ("Life is unbearable for me... Forgive me.").

Det sägs att Dalida rent av spelade in den första franska discolåten J'attendrai. Så jäkla disco är den kanske inte.
Det är däremot dagens låt Gigi in Paradisco. Det är rakt på. Fullt ös på blåset och rakt in i refrängen. Här är det ingen tvekan. Extra allt. Plusmeny. Med guld och glitter. Helt i #Discofredags smak.


 

Inga kommentarer: