fredag 28 april 2017

Act like you know

AttributionShare Alike Some rights reserved by fancycwabs

Att heta Fat Larry kan inte alltid ha varit helt enkelt i södra Philadelfia vid slutet av 1960-talet. Men Fat Larry (eller som han egentligen heter Larry James) skapar sig ett namn som en kompetent trummis och dessutom sångare. Karriären börjar som bakgrundssångare till den grymt sköna gruppen Delfonics. De kanske mest är kända från filmen Jackie Brown (Tarrantino).

Ordell Robbie: I didn't know you liked the Delfonics. 

Max Cherry: Yeah they're pretty good  

1976 startar han det egna bandet Fat Larry's Band. Åtta LP hinner de göra på fem olika skivbolag. En platta gör de på legendariska skivbolaget Stax till och med. Bara en sådan sak :)

De är duktiga musiker. Grymma på scen och har egentligen bara ett problem. De gör inga hitlåtar. Rent affärsmässigt för både band och skivbolag så är det ju något av ett problem kan man säga. Man kan dock med fog påstå att det bara var en tidsfråga. Men mer om det senare....

Dagens låt är skönt funkig och inleds stabilt med bas och trummor öser på med sköna syntar och Larrys unika röst. Addera lite blås och körer och man börjar känna att det börjar likna något. Men det är först när en vibraslap kallar in stråkarna som man känner att nu är det världsklass!!!

Act like you know you'll be in the show 

Act like you don't and you won't

Det där med att det bara var en tidsfråga innan de skulle få en hit handlar såklart om samplingar. Fat Larry's Band har lagt grunden för hitlåtar med band som NWA, Run DMC, Ice T, Jungle Brothers och inte minst De La Soul som samplade dagens låt till sin stora hit Ring Ring Ring (Ha Ha Hey). En låt som jag kunde rappa från början till slut under gymnasietiden.

Det är som så ofta med stora konstnärer det är först efter sin död som de får sin stora uppskattning. Fat Larry lämnade oss tyvärr alldeles för tidigt. Han dog redan 1987 och fick aldrig uppleva hur hans musik blev  byggstenar i byggandet av Hip Hopens storhetstid.

Märk väl. Larry är mannen bakom trummorna! Underbar originalvideo.

Nu håller vi #Discofredag!!! På med kråsskjortan och plyschkavajen så kör vi!


Inga kommentarer: