lördag 20 december 2014

Christmas Medley

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by MFS Photo 3

#Discofredag drömmer sig så här i juletid tillbaka till 1976 och kastar sig med skägget före ner i ett discokryddat julspad.

Som synes på bilden är det denna gång inte frågan om något litet band. Nej det är giganterna i Salsoul orchestra. 42-mannabandet som svänger så att frihetsgudinnan själv bara blir tvungen att dansa.

De flesta av musikerna kom ursprungligen ifrån MFSB som spelade på Gamble & Huffs alla hits på Philadelphia International Records. De blev dock oense om pengar vilket ledde till att de istället flyttade till New York och Salsoul orchestra. Vi är självklart tacksamma över att de var snåla i Philadelphia eftersom det gjorde både New York och världen rikare då de på detta sätt bidrog till detta storartade band.
Salsoul har lämnat ett viktigt bidrag till musikhistorien. Ett ack så litet men ack så betydelsefullt. Hi-haten! Inte så att de uppfann den (det gjorde Barney Walberg 1926). Men de lyfte fram hi-haten i produktionen på ett alldeles speciellt sätt.
Salsouls viktigaste perkussionist var Earl Young. Hans extensiva användande av Hi-haten var mycket populärt på de tidiga discoteken. DJ:n hade ofta dålig medhörning vilket gjorde att det var lättare att sätta mixen till hi-haten än till bastrumman. Detta bidrog säkerligen till Salsoul soundets popularitet. Det är denna hi-hat som ännu denna dag lever vidare genom att det är denna hi-hat som är en av de distinkta delar som ger House sitt speciella sound. 



Det är #discojul mina vänner på med tomtemask och danseskor så kör vi. 


God Jul önskar #discofredag




Inga kommentarer: